понедельник, 11 мая 2009 г.

АНТИЧНА МЕДИЦИНА.

АНТИЧНА МЕДИЦИНА. ПЕРШІ ПРОФЕСІЙНІ ЛІКАРІ
Антична медицина успадкувала прийоми раціонального лікування, магію і народну медицину від давніших часів. Застосовувалися хірургічні методи, наприклад, під час тяжких пологів - кесарів розтин чи ембіотомія. Антична медицина почала задумуватися про профілактику захворювань - "вирви недугу раніше, ніж вона тебе торкнеться". Саме античному періоду ми завдячуємо культом здорового тіла. Вже тоді увійшли в моду дієтологія, масаж, водні процедури та гімнастика, різні гігієнічні приписи. 
На ранніх етапах рабовласницького устрою лікарська справа нарешті вирізнилася в окрему професію. Перші професійні лікарі, проте, часто за сумісництвом були жерцями. Дуже поширеною була так звана храмова медицина, особливо в таких країнах, як Індія, Ассирія, Месопотамія. Там на лікарську практику взагалі мали право лише жерці. 
Лікарі Стародавньої Греції були настільки вмілими, що на їхню честь створювалися культи. Стародавні греки, які прагнули бути здоровими, вклонялися обожненому лікарю Асклепію та його дочкам: Гігеї - охоронниці здоров'я (звідси гігієна) та Панакії - покровительці лікувальної справи (звідси панацея). 
Взагалі, лікувальне мистецтво античного періоду досягло своєї вершини в діяльності Гіппократа (460-377 рр. до н. е.). За період тривалої практичної діяльності, Гіппократ перетворив спостереження біля ліжка хворого на лікарський метод дослідження, описав зовнішні ознаки багатьох хвороб, вказав на значення способу життя і клімату в походженні хвороб. Він же заснував науку про основні типи зовнішньої статури і темпераменту у людей, довів потребу індивідуального підходу в лікуванні та діагностиці. Гіппократа справедливо називають батьком медицини.
Перша спроба встановити взаємозв'язок між будовою і функціями людського тіла належить відомим александрійським лікарям Герофілу та Ерасістрату (ІІІ ст. до н. е.), які проводили розтини трупів та досліди на тваринах. 
Винятково великий вплив на розвиток медицини мав римський лікар Гален - він узагальнив знання з анатомії, фізіології, патології, терапії, акушерства, гігієни, винайшов безліч лікарських препаратів. Античним лікарям ще і на думку не спадало обрати вузьку спеціалізацію, тому всі вони були фахівцями широкого профілю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий