пятница, 22 мая 2009 г.

информатика

  ЗМІСТ


1.CD-диски (CD-ROM), їх призначення та 
характеристики……………………………………………..….3
2.Здійснення операції форматування дискети
 у Windows…..……………………………………………………5
3.Адміністративний устрій Internet……………………….7
Список використаної літератури……………………………9

































  1.CD-диски(CD-ROM),їх  
  призначення та характеристики
  
  Компакт-диск – це переносний диск для збереження цифрової інформації, діаметром 12см або 8см, використовується для запису значних обсягів інформації - аудіо-, відеопродукції, даних тощо. У стосунку до музики принципово відрізняється від довгограючої грамофонної платівки; зроблений з поліакрилатом з прозорим пластиковим покриттям, з металевого диска, що знаходиться під ним, зчитується лазерним променем з мікроскопічних канавок те, що несе цифровий код, яким закодовані звуки. Під час програвання лазерний промінь зчитує код і створює сигнал, що практично не відрізняється від звучання оригіналу. 
  Головна перевага CD у тому, що перш за все, це незвичайно висока якість звучання при відтворенні лазерних фонограм. Оскільки при програванні компакт-дисків прочитуючим пристроєм є лазерний промінь, а, отже, між ним і диском немає механічного контакту, то повністю відсутні сторонні шуми, шелестіння і тріск, властиві звичайним грамплатівкам. Максимальна ємкість звичайного компакт-диска приблизно рівна 700Mb. 24x, 32x, 36x, 40x, 45x, 48x, 50x, 52x" - це швидкість читання (або швидкість обертання диска), котра розраховується виходячи з кратності по відношенню до стандартної одиниці, рівної 150Kb/sec. Це швидкість передачі даних, відповідна швидкості обертання стандартного аудіодиска. Як правило, швидкості 4x цілком достатньо для більшості програм. 
  Сучасні приводи CD-ROM досягли високих швидкостей прочитування інформації з лазерного компакт-диска завдяки впровадженню технології CAV (Constant Angular Velocity- постійна кутова швидкість). У цьому режимі частота зворотів диска залишається постійною, відповідно на периферійних ділянках дані прочитуються з більшою швидкістю (4-7.8Mb/sec). Середня швидкість прочитування при цьому набагато ближче до мінімальних значень, оскільки запис на диску починається з внутрішніх областей. Слід зазначити, що швидкість читання залежить не лише від моделі дисковода CD-ROM, але і від якості диска і рівня опрацювання контроллера дисковода. Якщо контроллер при читанні виявляє помилку, він або кілька разів перечитує збійний участок, або зменшує швидкість обертання диска. Чим гірше диск, тим менше середня швидкість читання. 
  Стандартний диск складається з трьох шарів: підкладки з пластмаси (полікарбонату), на якій відштампований pельєф диска, напиленого на неї покриття, що відображає, з алюмінію, золота, срібла або іншого сплаву, і тоншого захисного шару полікаpбонату або лаку, на який наносяться написи і малюнки. Компакт-диски в основному виготовляються з пластмаси, відомої як полікарбонат. Термін служби компакт-дисків - виключно довгий в порівнянні з жорсткими магнітними дисками і дискетами, хоча теж обмежений. CD вимагають обережного ставлення і хороших умов їх зберігання. Вони можуть стати нечитабельнимі через викривлення поверхні або інших пошкоджень. 
  2. Здійснення операції 
  форматування дискети у Windows 

  Форматування диска — це процес нанесення на його поверхню спеціального магнітного сліду, за яким здійснюється запис або читання даних. Диск розбивається на концентричні кола — доріжки, а доріжки — на сектори. 
  Весь диск складається з кластерів – заадресовані ділянки пам'яті. Розміри кластера на різних дисках різні. Кластер може складатися з одного чи декількох секторів залежно ві типу файлової системи і обсягу диска. Файл записується на диск фрагментами (цей процес відбувається автоматично, тобто без участі користувача) : один фрагмент файлу записується в один кластер. Отже, чим менший розмір кластеру, тим ліпше, адже часто закінчення файлу не заповнює цілий кластер, і якщо файлів є багато, то місце на диску використовується нераціонально.  
  Інформацію, в яких кластерах розташований конкретний файл, система заносить до спеціальної таблиці FAT (File Allocation Table), яка є на початку диска. За цією таблицею є її копія. Копія „страхує” основну таблицю. За цією таблицею розташований опис кореневого каталогу фіксованого розміру. Решта місця на диску призначена для зберігання файлів операційної системи, файлів користувача і файлів, що містять опис підкаталогів. FAT – таблиці треба оберігати, від вірусів. Якщо їх пошкодити, то файли вже ніколи не можна буде прочитати. Перед першим застосуванням диск форматується. Повторне форматування диска виконується в разі: виникнення фізичних вад або дефектних місць, коли інформація не читається; зараження вірусом, коли не можна вилікувати файли без втрати інформації. 
  Під час форматування диска на ньому позначаються дефектні місця, що з'явилися, їхні позиції заносяться в таблицю розподілу файлів FAT (File Allocation Table).  
  Форматування диска застосовується для: підготовки до використання жорсткого або логічного диска,
розміщеного на жорсткому диску; підготовки дискети, з якої можна завантажувати ОС; очищення дискети від інформації та виділення дефектних ділянок. 

























  3. Адміністративний устрій Internet

  Інтернет най величезніша глобальна мережа, що зв’язує десятки мільйонів абонентів у більш я 150 країнах світу. Щомісяця її поширеність зростає на 7-10%. Інтернет утворює немовби ядро, яке забезпечує взаємодію інформаційних мереж, що належать різним установам у всьому світі. Якщо раніше вона використовувалась виключно як середовище передачі і повідомлень електронної пошти, то сьогодні вирішуються більш складні завдання, які підтримують функції мережного пошуку та доступу до розподілених інформаційних ресурсів й електронних архівів. Таким чином, Інтернет можна розглядати як деякий глобальний інформаційний простір. Інтернет надає унікальні можливості дешевого, надійного і конфіденційного глобального зв'язку по усьому світі. Це виявляється дуже зручним для фірм, що мають свої філії, по усьому світі, транснаціональних корпорацій і структур керування. Звичайно, використання інфраструктури Інтернет для міжнародного зв'язку обходиться значно дешевше прямого комп'ютерного зв'язку через супутниковий чи канал через телефон. В даний час у мережі Інтернет використовуються практично усі відомі лінії зв'язку від низькошвидкісних телефонних ліній до високошвидкісних цифрових супутникових каналів. Фактично Інтернет складається з безлічі локальних і глобальних мереж, що належать різним компаніям і підприємствам, зв'язаних між собою різними лініями зв'язку. Інтернет можна уявити собі у виді мозаїки складеної з невеликих мереж різної величини, що активно взаємодіють одна з іншою, пересилаючи файли, повідомлення і т.п. 
Основне, що відрізняє Інтернет від інших мереж - це її протоколи - TCP/IP. Узагалі, термін TCP/IP звичайно, означає усе, що зв'язано з протоколами взаємодії між комп'ютерами в Інтернет. Він охоплює ціле сімейство протоколів, прикладні програми, і навіть саму мережу. TCP/IP - це технологія межсіткової взаємодії, технологія Інтернет. Мережа, що використовує технологію internet, називається "internet". Якщо мова йде про глобальну мережу, що поєднує безліч мереж із технологією internet, то неї називають Інтернет. Як і у всякій іншій мережі в Інтернет існує 7 рівнів взаємодії між комп'ютерами: фізичний, логічний, мережний, транспортний, рівень сеансів зв'язку, представницький і прикладний рівень. Відповідно кожному рівню взаємодії відповідає набір протоколів (тобто правил взаємодії). 
















 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:


1. Асратян Р.Е., Лебедев В.Н., Дмітрієв Р.І. / «Інтернет і розподілені многоагентні системи» -К.: 2007р.
2. Беррі Нанс / «Основи комп'ютерних технологій» -М.: 1995р.
3. Глинський Я.М. / «Практикум з інформатики: Навчальний посібник» - Л.: 2001р.
4. Звелто О. / «Принципи дії лазерів» - М.: 1984р.
5. Клімов А.С. / «Формати CD» - К.: 2002р.
6. Пушкар O.I. / «Інформатика: Комп'ютерна техніка. Комп'ютерні технології.
Посібник» - К.: 2001р.
7. Інтернет ресурси

Комментариев нет:

Отправить комментарий